Hoe sauna’s kunnen helpen bij het verlichten van huidproblemen zoals eczeem en psoriasis

Een sauna is een waardevolle behandeling voor mensen die lijden aan huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. De warmte en luchtvochtigheid in een sauna biedt vele voordelen voor mensen met huidproblemen, waardoor de klachten worden verlicht. Dit artikel bespreekt de voordelen van een sauna en hoe het kan helpen bij het verlichten van huidproblemen zoals eczeem en psoriasis.

Wat is eczeem?

Eczeem is een veel voorkomende, chronische huidziekte die zich kenmerkt door erytheem, roodheid, jeuk en schilfering. Het is meestal het gevolg van een allergische reactie op bepaalde stoffen of irriterende stoffen zoals stuifmeel, sommige voedingsmiddelen of schoonmaakmiddelen. Veel mensen met eczeem hebben ook andere aandoeningen zoals astma, voedselallergieën en hayfever. Eczeem kan verergeren in periodes van stress, warmte en vochtigheid.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die gepaard gaat met verhoogde reproductie van de huidcellen. De huidcellen reproductie gaat aanzienlijk sneller dan normaal, waardoor schilferige, rode huidplekken ontstaan. Deze schilfers voorkomen dat de huid goed kan ademen, waardoor er een aantal andere symptomen voortkomt zoals jeuk, ongemak en pijn. Psoriasis is chronisch, en veel mensen voelen zich depressief wegens het feit dat ze er hun leven lang last van blijven houden.

Hoe kan een sauna helpen bij huidproblemen?

Een sauna kan zowel eczeem als psoriasis helpen verlichten. De voordelen van het gebruik van een sauna voor mensen met huidproblemen worden voornamelijk toegeschreven aan de warmte en vochtigheid van de saunaomgeving. De warme lucht in een sauna helpt de bloedcirculatie in de huid te verbeteren, waardoor de huid wordt verzacht. De verhoogde luchtvochtigheid maakt de huid minder droog en voorkomt schilfering, waardoor de jeuk wordt verlicht. Daarnaast vermindert de warme, vochtige lucht de stress, die ook bekend staat als een belangrijke factor in het ontstaan van huidproblemen.

Hoe gebruik je een sauna?

Er zijn veel soorten sauna’s, waaronder infrarood cabines, stoomsaunas, droge sauna’s, vochtige sauna’s en traditionele sauna’s. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u een sauna kiezen die het beste bij uw behoefte past. Voor mensen met eczeem is een infraroodcabine een goede optie, omdat het minder vochtig is dan andere sauna’s. Voordat u een sauna gebruikt, raadpleeg dan eerst uw arts. Hij of zij kan u adviseren over de beste sauna om te gebruiken en de juiste tijd en temperaturen om de sauna te gebruiken.

U zou elke dag de sauna kunnen gebruiken, hoewel het aantal keren dat u de sauna gebruikt afhankelijk is van uw toestand. U kunt bijvoorbeeld twee tot drie keer per week naar de sauna gaan voor twee tot vier minuten. Het is ook aan te raden om tussen sauna’s door rust te nemen en voldoende water te drinken. De optimale temperatuur voor een sauna hangt af van het type sauna en uw toestand, maar gemiddeld worden temperatuur tussen 60 en 100 °C aanbevolen.

Naast het gebruik van een sauna kunt u ook andere stappen ondernemen om uw huid te helpen bij het verlichten van eczeem en psoriasis. Deze stappen omvatten het volgen van een dieet dat rijk is aan anti-inflammatoire voedingsmiddelen, het vermijden van allergenen zoals schoonmaakmiddelen en stoffen, en het gebruik van goed geformuleerde vernevelingsmiddelen. Het is ook aan te raden om uw arts te raadplegen als u symptomen ervaart die na het gebruik van een sauna niet verdwijnen.

Conclusie

Een sauna is een waardevolle behandeling voor mensen die lijden aan eczeem en psoriasis. De warme lucht en verhoogde luchtvochtigheid helpen de circulatie te verbeteren, de droogte te verminderen en de symptomen te verlichten. Voordat u een sauna gebruikt, raadpleeg dan uw arts. Als u eenmaal in de sauna bent, wordt het aanbevolen dat u twee tot drie keer per week gebruik maakt en vermijdt dat u te lang blijft zitten. U kunt deze behandeling ook combineren met andere stappen om uw huid te verzachten, zoals een gezond dieet, het vermijden van potentiële allergenen en het gebruik van vernevelingsmiddelen.

Plaats een reactie