Het belang van de juiste ademhalingstechnieken tijdens een sauna-sessie

Een sauna-sessie is een heerlijke manier om te ontspannen en je lichaam en geest op te laden. De meeste mensen denken echter alleen aan de hitte die een sauna biedt. Maar de juiste ademhalingstechnieken kunnen ook erg belangrijk zijn. De juiste ademhalingstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van stress, het verhogen van je energieniveau en het versterken van je immuunsysteem.

Het doel van ademhaling tijdens een sauna-sessie is om je energieniveau te verhogen. Wanneer je de juiste technieken gebruikt, kun je je lichaam stimuleren om meer endorfines, oxytocine en serotonin (hormoonserotones) te produceren, wat de geest en het lichaam meer comfortabel maakt. De juiste ademformatie houdt in dat je je adem rustig en onder controle houdt, waardoor je meer rust krijgt.

De juiste ademhalingstechnieken worden hieronder in detail beschreven:

Yoga-ademhaling

Deze techniek maakt gebruik van diep ademen door de neus in en door de mond uit. Adem in door je neus en adem twee seconden lang uit door je mond. Doe vervolgens dezelfde oefening vijf maal en houd elke keer twee seconden in. Om de effecten van yoga-ademhaling te vergroten, kun je je ademhaling synchroniseren met je bewegingen. Hierdoor neemt het niveau van relaxatie toe.

Brede borstademhaling

Bij deze techniek adem je licht in en licht uit. Hierbij wordt de romp gebruikt om lucht aan te nemen en de borst wordt gebruikt om lucht uit te ademen. Begin met diep in te ademen. Verplaats daarna je aandacht naar je borst en adem langzaam uit. Deze techniek helpt bij het verminderen van stress en het reguleren van de lichaamstemperatuur tijdens de sauna-sessie.

Staande buikademhaling

Bij deze techniek adem je diep in en de lucht wordt naar je buik adem. Sta rechtop met je voeten schouderbreed uit elkaar. Pak daarna je handen en stel je voor dat je met je buikademhaling een bal tegende muur onder je borst zit. Begin dan met het aanspannen van je buikspieren en adem diep in terwijl je je buikspieren ontspant. Adem vervolgens langzaam uit en herhaal de oefening. Met buikademhaling moet je vooral rustig ademen, zodat je lichaam meer zuurstof krijgt en je immuniteit versterkt.

Gezichtsademhaling

Deze techniek wordt gebruikt om stress te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Adem daarom diep in door je neus. Tijdens het uitademen moet je je gezicht ontspannen, alsof je alle stress laat verdampen. Dit helpt bij het verminderen van de bloeddruk en het verlichten van stress. Je kunt ook krachtige ademhalingsoefeningen uitvoeren voor een betere focus en meer energie. Doe bijvoorbeeld vier keer per dag vijf minuten ‘alternerende neusademhaling’, waarbij je afwisselend door je neus en mond ademt.

Ademhalingsoefeningen voor sauna-sessies

Er zijn bepaalde ademhalingsoefeningen die je kunt gebruiken tijdens een sauna-sessie. Begin bijvoorbeeld met een liggende positie, sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Adem dan diep in en uit en geef je lichaam de tijd om te rusten. Richt je daarna op je adem en doe je ademhalingsoefening. Je kunt ook een mediterende ademhalingsoefening doen, waarbij je afwisselend door je neus en mond ademt. Een andere optie is ‘coherente ademhaling’, waarbij je je adem techniek beheerst. Breng je aandacht ook naar je spieren en ervaar het gevoel van relaxatie. Doorgaans gebruikt men ook ‘verbonden ademhaling’, waarbij je in- en uitademing met elkaar verbindt. Je kunt ook gebruikmaken van ademhalingstechnieken zoals visualisatie, waarbij je je voorstelt ontspannen te worden door de lucht uit je longen te stoten tijdens het uitademen.

Voordelen van het gebruik van ademhalingstechnieken

Het gebruik van de juiste ademtechnieken tijdens een sauna-sessie helpt bij het verlichten van stress. Na het saunadouchen vermindert deze techniek ook de verhoogde lichaamstemperatuur. Bovendien helpt een praatje met een massage of meditatietherapeut om dieper te ontspannen. Daarnaast draagt een goede ademhalingstechniek bij aan het versterken van je immuunsysteem. Hierdoor ben je minder vatbaar voor ziektes. Je energieniveau neemt ook toe, waardoor je weerstand toeneemt. Bovendien wordt je algehele gezondheid verbeterd. Jouw bloedsomloop wordt verbeterd, waardoor je beter bestand bent tegen ziektes.

Conclusie

Ademhalingstechnieken tijdens een sauna-sessie zijn een belangrijke factor voor een diepe en rustige ontspanning. Door de juiste technieken toe te passen, word je niet alleen fysiek, maar ook mentaal ontspannen. Door regelmatig ademhalingsoefeningen uit te voeren, kun je je energieniveau verhogen en je gezondheid versterken. Daarom raden wij je aan de juiste ademtechnieken te gebruiken tijdens een sauna-sessie. Dit verhoogt je kans op ontspanning en gezondheid.

Plaats een reactie