De voordelen van aromatische stoombaden in de spa

Stoombaden hebben al eeuwenlang bewezen effectief te zijn in het verlichten van symptomen van stress en lichamelijke pijn. Tegenwoordig is de spa de nummer één plek om deze rustgevende ervaring te genieten. Een stoombad met aromatherapie kan zelfs nog aangenamer zijn, omdat het een diepe geestelijke rust biedt. Hieronder zullen we meer uitleggen over aromatische stoombaden en wat de voordelen zijn.

Wat zijn aromatische stoombaden?

Aromatische stoombaden zijn een methode waarbij etherische oliën worden gebruikt in contact met warm water in de sauna. De dampen die hieruit komen, worden door het lichaam opgenomen en naar de longen verspreid. Vervolgens maakt het bloed kleine chemische verbindingen met de aromatische geuren, waardoor het de geest, het lichaam en de emoties beïnvloedt en effectief alle spanningen wegneemt.

Aromatische oliën voor stoombaden zijn meestal geen etherische oliën in hun pure vorm, maar mengsels die zijn gemaakt met plantaardige oliën als basis. Deze oliën zijn beschikbaar in verschillende geuren en smaken, waaronder lavendel, rozemarijn, eucalyptus, jasmijn, sinaasappel en pepermunt. Ze geven het badwater een heerlijke geur en maken het zo aantrekkelijk om te gebruiken.

Hoe doe je een aromatisch stoombad?

De beste manier om een aromatisch stoombad te doen, is door tien tot veertien druppels etherische olie toe te voegen aan twee liter kokend water. Als u liever een mildere oplossing wilt, kunt u minder druppels olie aan het water toevoegen. Zet vervolgens het water op een laag vuur, zodat het stoom afgeeft.

Plaats vervolgens een handdoek over je hoofd, zodat je een kleine ruimte maakt waar de dampen kunnen blijven. Blijf zo’n tien tot vijftien minuten in deze ruimte, waardoor het bovenlichaam ontspant terwijl het warmte opneemt. Herhaal dit proces twee of drie keer per dag gedurende een paar dagen, afhankelijk van de duur van de kuur.

Voordelen van een aromatische stoombad

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het regelmatig nemen van aromatische stoombaden. Hieronder zullen we er enkele bespreken:

1. Vermindert stress

Een aromatisch bad helpt om stress te verminderen, omdat het warmte aan het lichaam afgeeft en het bloed gaat circuleren. Daarnaast is er het ontspannende effect dat gecreëerd wordt door het aroma dat vrijkomt als de etherische oliën worden gestoomd. Al deze factoren samen hebben een kalmerende uitwerking en helpen de spanning te verlichten.

2. Verzacht pijn

Een aromatisch stoombad kan ook pijn helpen verlichten, omdat het helpt bij het ontspannen van spieren en gewrichten. Aromatherapie werkt ook als een krachtige pijnstiller, wat helpt om zelfs chronische pijn te verlichten. Vooral voor mensen die last hebben van spierpijn, artritis, reuma of vermoeide spieren, is een aromatisch bad een uitstekende keuze.

3. Bevordert een goede nachtrust

Vaak kunnen mensen last hebben van slapeloosheid en andere slaapgerelateerde problemen. Door de verlichting van stress en de kalmte die wordt geactiveerd met behulp van aromatherapie, kan een aromatisch stoombad helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van slaap. Het verwarmde effect helpt ook om het lichaam te ontspannen, waardoor de slaap gemakkelijker kan komen.

4. Verbetert de bloedcirculatie

Vanwege het warme effect van het bad, worden de bloedvaten verwijd en wordt de bloedcirculatie verhoogd. Dit heeft een relaxerend effect op het hele lichaam en helpt om niet alleen de hoofdpijn te verlichten, maar ook andere gezondheidsproblemen die kunnen worden veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie.

5. Stimuleert de afvoer van gifstoffen

Door het stoombad worden giftige stoffen uit het lichaam afgevoerd in de vorm van zweet. Aangezien de huid de grootste afvoer naar buiten is, betekent het zweten in een aromatisch stoombad dat schadelijke stoffen niet alleen sneller worden afgevoerd, maar dat er ook meer vloeistoffen in het lichaam aanwezig zijn om het te hydrateren.

Conclusie

Aromatische stoombaden blijven voordelig voor mensen die op zoek zijn naar een diepe geestelijke rust. Het is een effectieve manier om stress te verlichten, pijn te verzachten, een goede nachtrust te bevorderen, de bloedcirculatie te verbeteren en schadelijke stoffen uit het lichaam te elimineren. Als u geen toegang heeft tot een spa, kunt u ook thuis een bad nemen door een paar druppels etherische olie toe te voegen aan kokend water. Voel je vrij om de geur te kiezen die het beste bij je past en geniet net zo veel van de voordelen als je in een spa zou doen!

Plaats een reactie