De verschillende soorten sauna’s en hun voordelen

Een sauna biedt een ontspannende ervaring met talloze voordelen. Vanwege de verschillende soorten sauna’s, zoals droge, stoom- en infraroodsauna’s, is het belangrijk dat mensen weten welke het beste bij hun persoonlijke behoeften past, zodat ze kunnen genieten van de voordelen die een saunabezoek met zich meebrengt. In dit artikel wordt besproken wat de verschillende soorten sauna’s zijn en de voordelen die ze bieden.

Droge sauna

De droge sauna is misschien wel de meest klassieke vorm van sauna. Dit type sauna wordt vaak gemaakt van houten panelen die een omgeving creëren waarin een temperatuur van 80-100° C en een relatieve luchtvochtigheid van 10-20% kunnen worden behaald. Deze sauna volgt de meest klassieke vorm van sauna-therapie die oorspronkelijk in Finland werd beoefend en werd gebruikt als onderdeel van hun religieuze rituelen. De droge sauna is gewoonlijk licht van kleur, waar het naar hout ruikt. Als je een droge sauna gebruikt, zul je je verwarmd, verslapt en verfrist voelen.

Voordelen

De droge sauna biedt aanzienlijke voordelen voor je gezondheid, waaronder:

 • Verlaging van stress en vermoeidheid: de sauna heeft een ontspannende werking waardoor mensen minder stress en vermoeidheid ervaren.
 • Verbetering van het immuunsysteem: het verhogen van de temperatuur en het verlagen van de luchtvochtigheid zorgen ervoor dat het immuunsysteem in staat is om beter te functioneren.
 • Verbetering van de slaap: de sauna helpt je beter te slapen door je lichaam in te laten ontspannen.
 • Verlichting van pijn: veel mensen gebruiken een sauna om pijnverlichting te bewerkstelligen en om spanningen in spieren en gewrichten te verminderen.
 • Verbetering van de huid en de longen: de verhoogde luchtvochtigheid zorgt voor een betere hydratatie van de huid en de sauna helpt ook bij het refreshen van de lucht die je inademt.

Stoomsauna

Een stoomsauna wordt ook wel een Turkse of hammam-sauna genoemd. Deze sauna’s kunnen worden gemaakt van hout of ander materiaal, maar het belangrijkste idee is dat een verzadigde stoom wordt gecreëerd door het verwarmen van water dat aan het plafond wordt gehangen of het plaatsen van verwarmde stenen. De temperatuur in een stoomsauna kan oplopen tot 50-60°C en de luchtvochtigheid kan ook oplopen tot 100%.

Voordelen

De voordelen van het gebruik van een stoomsauna zijn:

 • Verbetering van de bloedcirculatie: de warme stoom zorgt voor een verbetering van de bloedcirculatie.
 • Versterking van het immuunsysteem: de stoom verzacht de luchtwegen waardoor het lichaam een betere verdediging tegen infecties ontwikkelt.
 • Ontspannen van spieren: de stoom verzacht en ontspant spieren, waardoor je je soepeler en energieker voelt.
 • Verwijderen van gifstoffen: de stoom helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam, zoals nicotine en alcohol.
 • Verzachting van de huid: de warme, vochtige lucht verzacht de huid en vermindert het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels.

Infraroodsauna

Een infrarood sauna is een andere relatief nieuwe vorm van sauna die wordt gebruikt om het flexibele infrarode spectrum te gebruiken om je lichaam te verwarmen. Bij dit type sauna’s worden infrarode lampen gebruikt in plaats van de traditionele houten panelen die gebruikt worden bij droge sauna’s. In een infrarood sauna worden lagere temperaturen gebruikt: meestal tussen de 35 ° C en 45 ° C, maar je voelt je nog steeds verwarmd. De luchtvochtigheidsgraad is ook lager in vergelijking met een droge sauna, met gemiddelde niveaus van 10-15%.

Voordelen

De voordelen die een infrarood sauna biedt omvatten:

 • Gemakkelijker ademhalen: de warmte in de sauna’s zorgt ervoor dat de luchtwegen worden geopend waardoor je gemakkelijker kunt ademen.
 • Verlaging van het cholesterolgehalte: door het verwarmen van het lichaam worden cholesterolafzettingen en gifstoffen verdreven, waardoor het cholesterolgehalte daalt.
 • Verlichting van spierpijn: de verwarmde lucht vermindert pijn en spierspanning, waardoor je je soepel en energieker voelt.
 • Gewichtsverlies: de infraroodsauna verhoogt de stofwisseling, waardoor je gewicht verliest.
 • Verbetering van de huid: de verwarmende lucht kalmeert en hydrateert de huid, waardoor je er gezonder uitziet.

Samenvatting

Sauna’s bieden een verfrissende en ontspannende ervaring met talloze gezondheidsvoordelen. Of je nu kiest voor een droge sauna, een stoomsauna of een infraroodsauna, je zult ervaren dat het vele voordelen biedt die je kunt ervaren, zoals het verlagen van stress, het versterken van je immuunsysteem, verlichting van spierpijn en verbetering van de huid. Kies de sauna die het beste bij je persoonlijke behoeften past en geniet van de vele gezondheidsvoordelen die een saunabezoek met zich meebrengt.

Plaats een reactie