De geschiedenis en voordelen van Turkse hamams

Tijdens een bezoek aan Turkije is een bezoek aan een Turkse hamam onlosmakelijk verbonden met de ervaring. Deze vorm van badhuis maakt al duizenden jaren deel uit van de Turkse cultuur en is nog steeds een favoriet bij lokale bewoners. Maar wat zijn nu precies de geschiedenis en voordelen van Turkse hamams? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en zo meer te weten komen over deze unieke vorm van badhuizen.

Geschiedenis van Turkse hamams

De hamam is een vorm van badhuis die teruggaat tot in de 12e eeuw in Turkse steden zoals Istanbul. De gebouwen waren gebouwd door de Ottomaanse sultans die de steden geleidelijk verrezen als hun macht en invloed op de regio groeide. De beoogde functies hiervan was om mensen in staat te stellen de islamitische rituelen te vervullen met een naar schoonheid strevend doel.

De hamam bestond uit 6 belangrijke kamers. De Vorige, Natte, Warme, Heete, Koele en Restkamers. Het idee was een gestructureerde procedure die mensen kon leiden van het milde van de Vorige kamer naar de heetste Koele kamer. Tijdens de buitengewone ervaring van de hamam genieten, kunnen mensen ook rusten of genieten van een massage die zelden wordt aangetroffen buiten Turkije.

In de loop der jaren zijn er veel prachtige hamams gebouwd die nog steeds bestaan vandaag de dag. Elke hamam heeft zijn eigen architecturale identiteit, afhankelijk van waar de hamam is gebouwd, of het bestemd voor geslacht, zakelijke functie of maatschappelijke klasse. Naast de ontstane hamams in de afgelopen eeuwen, zijn er ook veel moderne geïmproviseerde hamams, die worden gebruikt als persoonlijke badkamers voor gezinsleden.

Voordelen van Turkse hamams

Er zijn veel voordelen als het gaat om regelmatig bezoeken aan Turkse hamams. Ten eerste is de unieke architectuur die toeschouwers verleidt om de kamers te verkennen een geweldige ervaring. Naast de esthetische ervaring hebben deze kamers op de lange termijn ook gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende voordelen van het bezoeken van een hamam:

  • Verbetering van het immuunsysteem door zweten: De warmte in de kamers helpt om het zweet te verhogen en zo het lichaam te verrijken met antigeen dat het immuunsysteem om ringen kan houden.
  • Hoge bloeddruk verminderen: Of het nu een warm bad is of een sauna, beide helpen om de bloeddruk te verlagen door verwarmd te worden.
  • Stressvermindering: Veel mensen vinden het helpen om te ontspannen na een langdurig verblijf in een Turkse hamam.

Een derde voordeel van het bezoeken van een hamam is de sociale ervaring. Door de geïsoleerde kamers is het eenvoudig om met andere bezoekers op zijn gemak te zitten en te ontspannen onder het genot van een kopje Turkse thee. Het komt regelmatig voor dat er groepen bezoekers bij elkaar komen en hierdoor het netwerk uitbreiden door middel van gezelligheid, wat helpt om de schoonheid en energie van de hamam te vergroten.

Hoe bezoek je een Turkse hamam?

Het bezoeken van een Turkse hamam is een unieke ervaring, maar er zijn enkele belangrijke dingen waar reizigers rekening mee moeten houden. Hier zijn enkele tips voor het bezoeken van de hamam:

  • Voorbereid zijn: Neem zwemkleding mee voor mannen en vrouwen, een laken of handdoek en een toonbank om uw persoonlijke bezittingen achter te laten. Schoenen moeten buiten worden achtergelaten.
  • Volg de eerbiedige regels: De ruimte moet altijd worden behandeld met respect en voorzichtigheid. Onnodige ophef of blootgesteld zijn zijn niet toegestaan in Turkse hamams.
  • Krijg een massage: Hoewel massage niet verplicht is, zijn veel Turkse hamams gespecialiseerd in massage waarmee ze de klanten kunnen betalen. Neem daarom een massage als u de ervaring volledig wilt benutten en wees open voor advies van de professionele masseur.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat een Turkse hamam een drukke ruimte is en moet worden behandeld als een semi-privéruimte. Ongeacht religieuze achtergrond, is het belangrijk om respect te tonen tegen andere bezoekers en te onthouden dat het bezoekers niets privé is. Het gebruik van zwakke aangeklede taal, compenserend gedrag of het dragen van geslachtsomschrijving is niet geaccepteerd.

Conclusie

Turkse hamams bieden een unieke ervaring waar toeristen en plaatselijke bewoners zich kunnen ontspannen. De prachtige ontwerpen en het kronkelende doolhof van verschillende kamers bieden een warm welkom als onderdeel van de vroege islamitische cultuur. Met de gezondheidsvoordelen, de sociale ervaringen die worden verstrekt en de unieke architectuur kan een bezoek aan de hamam een echte levensstijlervaring zijn.

Hoewel het bezoeken van een Turkse hamam zonder twijfel een unieke ervaring kan zijn, is het belangrijk om eenvoudig de regels te volgen om de ervaring plezierig en verhelderend te houden. Voel je vrij om deze tips te gebruiken en geniet van de unieke ervaring die van de Turkse hamam kan worden verwacht!

Plaats een reactie