De geschiedenis en tradities van hamams (Turkse baden)

Hamams, ook wel bekend als Turkse baden, zijn eeuwenoude iteraties, waarin de traditie van hygiëne, sauna’s beoefend werd door de mensen van het Ottomaanse Rijk. Ze zijn een uniek onderdeel van het culturele erfgoed, dat nog steeds wordt beoefend in grote delen van het Midden-Oosten. In deze verhandeling streven we ernaar om een ​​diepere kijk te geven op het concept van de hamam, haar geschiedenis, betekenis en haar cultuur in het hedendaagse Midden-Oosten.

De geschiedenis van de hamam

De hamam (Turkse baden) zijn hun oorsprong te danken aan het Romeinse badhuis, dat tijdens de regering van het Ottomaanse Rijk naar verschillende populaties werd geïmporteerd. De hamam, die vandaag een kenmerk is van het Ottomaanse badhuizen, evolueerde door de millennia heen als een cultureel erfgoed.

De bouwstijl van de hamam betrof meestal meerdere kamers, die elk hun eigen kenmerken en functie hadden. De bekendste van deze kamers was de sıcaklık, ook wel bekend als de warmte kamer. Hier waren mensen aan het zweten en tegelijkertijd liepen ze badend in water rond, ontspannende zich in het water.

In de salaam kamer, waar de specialiteiten worden beveiligd, wordt de Hammam therapie uitgevoerd. Hier genieten mensen vaak van massages, schrobben en scrubben om het lichaam te reinigen en te verzorgen.

In de hararet kamer, ook wel bekend als de hitte kamer, wordt het proces van reiniging en ontspanning de warmte wordt gebruikt voltooid. Hier worden mensen verwarmd en worden ze bedekt met koude handdoeken, zodat ze zich kunnen afkoelen.

Tradities in hamams

Het bezoeken van een hamam is meer dan alleen een hygiënisch ritueel. De bezoekers doen meer, ze genieten van de ervaring.

In veel hamams bevinden schrijme, bogen en pilaren zich op strategische plaatsen. De schrijn is waar gasten op kunnen relaxen en in alle rust van de hamam genieten. De stenen bogen worden als steunstructuren gebruikt, terwijl de beelden en reliëfs symbolisch ervoor zorgen dat de bezoeker het gevoel heeft een geschenk te ontvangen van de gastvrijheid van de host.

Het marmer voegt ook kleur aan de kamer toe en houdt het interieur stijlvol. Er is ook een concentratie van geuren hier, waardoor het meer commoditeit voegt aan de ervaring voor de bezoeker.

Het is een voorschrift in de meeste hamams om naakt te zijn, om de hygiëne van de omgeving te waarborgen. Het is ook gebruikelijk dat gasten die de hamam diensten gebruiken hun eigen handdoeken en verzorgingsproducten meenemen, omdat dit gebruikelijk is in de oosterse culturen, die van oudsher op menselijke hygiëne is ingesteld.

De meeste mensen die de hamam bezoeken, kiezen voor de volgorde waar de stappen van het badhuis meestal worden uitgevoerd. Deze stappen kunnen variëren van het invoeren van de koude en warme kamers, naar het scrubben, het masseren of het rusten in de lounge.

Waarom zou je een hamam bezoeken?

De gebruige reden om een hamam te bezoeken is om energie te herstellen na een lange dag. Het is een unieke ervaring waarbij je je zorgen kunt vergeten, ontspannen en herontdekken.

Een andere functie van de hamam is voor de huidverzorging. De thermaaltherapie creëert een autonome staat voor het lichaam, waardoor de bloedcirculatie en de huidverdunning worden verbeterd. De celregeneratie komt ook ten goede van de olie- en krabben verschijnselen, die worden gebaad in de aangename temperatuur.

Bezoek aan een hamam is ook nuttig om je kapsel te reinigen. Veel spa’s en kappers met haarverzorgingsproducten gebruiken waterbedrijven die verschillende watertemperaturen aanbieden om het kapsel te behandelen.

Kortom, een bezoek aan een hamam kan een verrijkende ervaring zijn om je lichaam te reinigen, de huid te verzorgen en te ontspannen in een aangename omgeving.

Hoe te hamam bezoeken?

Zoals bij elke reiservaring, heb je voorbereiding nodig voor een bezoek aan een hamam. Hieronder zijn enkele belangrijke tips die je moet weten om je ervaring soepel te laten verlopen.

Ten eerste is het belangrijk om de juiste kleding te dragen. Het is gebruikelijk om naakt te zijn in de hamam, maar slippers en een hoed kunnen worden gedragen om licht invallend zonlicht en eventuele vochtigheid te verminderen. Schoenen en kleding maken de poreuze steen van de hamam onzuiver en wordt daarom afgeraden om de ruimte te vervuilen.

Daarnaast moet je ook alle producten en handdoeken meenemen die je nodig hebt om je te reinigen in de ruimte. Dit kan bestaan ​​uit shampoo, body wash, een scrubmantel en een zachte washand.

Je moet ook voorzichtig zijn met de lichaamstemperaturen tijdens het bezoek. Zorg ervoor dat je vertraagt ​​tijdens het verplaatsen tussen de koude en warme ruimten en dat je voldoende tijd neemt om je lichaam te laten acclimatiseren.

Als je alle bovenstaande stappen volgt, kun je een aangename ervaring hebben, waarin je de wringende en ontspannende kracht van een hamam kunt ervaren.

Slotwoord

Met haar elegante bouwstijl, symbolische elementen en betoverende aromen biedt de hamam een zeer unieke, relaxerende ervaring. Of het nu gaat om het ontspannen in de sauna, het verzorgen van je huid, het verjongen van je haar of het reinigen van je lichaam, het is een veelzijdige ervaring die mensen al eeuwen genieten.

De geschiedenis van de hamam toont aan hoe mensen hebben geprobeerd de kunst van goede gezondheid te verfijnen door de transformatieve kracht van water te gebruiken. Door de jaren heen zal deze ervaring zijn cultuur en het erfgoed behouden.

Plaats een reactie